понеделник, 10 юни 2013 г.

Опасенията относно терапията със стволови клетки, която засяга деца болни от 1 тип от СМА


Съвета по етика (PEC) наскоро бе уведомен за дебат относно използването на стволови клетки за лечение на СMA тип 1.


Членовете на лекарската комисия  са поискали,  изявлението на президента на СMA в Европа да  бъдат публикувани в сайта TREAT-NMD . Позицията на Съвета по етика, относно използването на стволови клетки е бил първоначално публикуван през януари 2010 г. също може да се намери тук.

Има известно объркване около темата за лечение със стволови клетки за СМА тип 1, касаеш деца в Италия. Председателят  на СMA Европа (орган, представляващ СMA организации от 7 европейски страни: Великобритания, Франция, Испания, Германия, Холандия, Швейцария и Италия), взе решение, че си струва  да обясни нашата гледна точка, с надеждата, че тя може да помогне да се изяснят причините, поради които клиницисти и СМА организации в цяла Европа не се чувстват в състояние да поддържат лечение със стволови клетки за СМА пациентите в този момент.
Изследванията за СМА са в  най-критичния и вълнуващ етап, с целия спектър от възможни терапии по проучване. Въпреки че има много разочарования, свързани с продължителността на времето, необходимо, за да получите нови лекарства и лечения. Лицензиите и принципите, които стоят зад различните етапи са необходими, за да се гарантира, че в крайна сметка с лечения, които не само водят до окончателно доказани ползи, но също така не причиняват никаква вреда в този процес.
Терапия със стволови клетки  е преминала незадоволително, за това тя трябва да бъде изключена  на този етап от време от възможно лечение на СМА. Разследването от италианския министър на здравеопазването от август 2012 стигна до същото заключение, последвано от констатация на AIFA (Италианската асоциация за лекарствени продукти), че условията на културата и разглеждане на клетките да бъдат трансплантирани, не отговарят на най-високите стандарти за терапевтична приложения при хора. Поради тази причина  лекарите, които са приложили този експериментален начин на лечение са били с отнето свидетелство за по-нантатъчно  приложение на експеримента.
Ние очевидно дълбоко съчувстват на семействата, които имат дете с SMA тип 1, които разбираемо са привлечени от "последната надежда", предложена от лечение със стволови клетки. Кой родител не би направил всичко, за да се опита да спаси живота на детето си, когато са изправени пред перспективата да го загубят?
Въпреки това,  всеки лекар е длъжен да постави интересите на пациентите си на първо място и в тези случаи, става въпрос за деца, които са на пациентите, и то много малки при това. Тези нелицензирани лечение със стволови клетки са не само научно недоказани по отношение на ползите от тях, но също могат да причинят вреда на децата и се прави компромис с качеството им на живот. Лекарите изследователи, трябва да вземат под внимание всички факти  и да съветват родителите, как да направят най-добрият и най-безопасният избор за децата си, въз основа на наличните научни доказателства.
Терапия със стволови клетки е динамична в областта на научните изследвания, но е свързана с много изисквания и  условия. Постигат се интересни резултати в някои случаи и насърчаване на напредъка в  лечението в други. Въпреки това, пресаждането на стволови клетки  не го прави универсална панацея и, въпреки че в момента се проучват за възможните приложения  за лечението на  СMA в бъдеще.  Това е само една от няколко възможности, с други  средства за лечение на СМА има, които са много по-напред в развитието.
Когато терапията със стволови клетки научно докаже себе си, а след това организацията на СMA  в Европа и всички лекари, участващи в лечението на СMA, разбира се, с радост  ще го разгледат в рамките на експерименталните  лечения. Може да има и възможности за децата да участват в бъдещи клинични проучвания, но е важно, че те се провеждат в рамките на европейското право, а не в рамките на нелицензиран измамни институции извън него.
Надеждата е мощна емоция и е невероятно позитивна, но никога не трябва да се използва като извинение за комбинации в преследването на добро качество на научни изследвания в полза на децата, сега и за в полето за напредък за бъдещето. Организацията на СMA Европа и всички заинтересовани страни (включително Италия)  работят усилено, заедно с други организации в САЩ и по целия свят, за да финансират  добрите научни изследвания в тази област за  лечение на тази коварна болест. Надяваме се в близко бъдеще, това  да доведе до  най-доброто лечение и най-добрите резултати, които биха могли, един ден да кажем, че има  лек за Спиналната  Мускулна Атрофия.

Касимир Кнайт

Президент, СМА Европа

Превод: Димитър Петков


Няма коментари:

Публикуване на коментар